20.12.2020

Fion, Penot & Tiffon - Voir le monde sans quitter la France

 
Tämän kirjan idea on niin viehättävä, että se pitää laittaa blogiin: Céline Fion, Natasha Penot ja Jean Tiffon ovat koonneet maailmanmatkaajan oppaan, vuosimalli 2020. 
 
Tänä syksynä ilmestyneen kirjan esipuheessa ilmaistaa diskreetisti että aina ei ole mahdollista matkustaa kauas, joskin tautien aiheuttamien matkustusrajoitusten sijaan esiin nostetaan mm. ympäristökysymykset tai taloudelliset syyt niin rahan kuin ajankäytön suhteen. Joten miten olisi kotimaanmatkailu, jossa sopivilla valinnoilla voi kuitenkin hakea maailmanmatkailuun verrattavia kokemuksia (ilman passeja ja viisumeita ja pienemmällä hiilijalanjäljellä), Manner-Ranskassa kuitenkin riittää diversiteettiä.

Kirjassa esitellään 47 matkakohdetta, kukin neljän sivun verran, ja lopuksi laajemmin Pariisin kohteita. Kussakin jutussa on tyypillinen kuva jostain kohteesta ympäri maailmaa ja rinnalla samantyylinen kuva Ranskan matkakohteesta, ja sen jälkeen hieman selostusta kyseisestä kohteesta ja sen kiinnostavista erityispiirteistä. 
 
Mini-Suomi esimerkiksi löytyisi Vosgesin metsistä koillis-Ranskasta, jonne viimeisin jääkausi on muokannut pieniä järviä ja soita, ja 600 metrin korkeudessa ilmastokin on sopivasti pohjois-eurooppalaisempi. 
Muita verrokkeja löytyy niin Kreikalle ja Irlannille kuin Brooklynille, Malille, Thaimaalle...joissain kohdissa ehkä joutuu hieman käyttämään mielikuvitusta, että vaikka tiettyjä visuaalisia yhteyksiä löytyykin, ehkä niillä tuolla vähän matkan päässä Bretagnen rannikolla olevilla Glénanin saarilla on jotain pieniä eroja Polynesian Bora-Boran kanssa...
 

Ja tietysti Ranska on maisemiltaan, luonnoltaan ja ilmastoiltaan hyvin monenkirjava maa (juustovalikoimasta puhumattakaan), eli monessa muussa maassa ei varmaankaan kotimaanmatkailu anna näin laajoja mahdollisuuksia ja vastaavan teoksen tekeminen vaikkapa Suomessa voisi olla koko lailla työläämpää.

Otan tällä kirjalla Helmet-haasteesta kohdan 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja (no, tämä oli tyrkyllä esiteltävien uutuuksien pöydällä)

4 kommenttia:

  1. Hauska idea tässä kirjassa! Vaikka joo, varmaan kyllä huomaa olevansa Glénanissa eikä Bora-Boralla. Ranska on tosiaan kulttuuriperinnöltään ja ilmastoltaan niin vaihteleva, että sieltä löytyy varmasti kaikenlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan yhtä laajaa ei ehkä saa Suomesta mutta muuten ideassa on kyllä lainailtavaa muuallekin...

      Poista
  2. Mielenkiintoinen näkökulma matkakirjaan. Minulle tuli aikoinaan Arizona Higway -lehti ja siinä oli yksi numero, jossa Arizonaa esiteltiin kaikkien osavaltojen valossa,eli esim. tyypillinen seutu kentuckyssa on löydettävissä Arizonasta.Se oli hauska artikkeli ja toi esille kuinka monipuolinen ja vaihteleva voi olla jo pelkästään yhden osavaltion luonto ja ilmenemismuodot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samantyylinen idea, ja yllättävää että Arizonastakin löytyy niin monipuolisesti seutuja, jotenkin sen on miletänyt niin aavikkoiseksi...

      Poista