12.9.2023

Eric Fottorino - Petit éloge de la bicyclette (pieni ylistys polkupyörälle)

Eric Fottorino Petit éloge de la bicyclette essee tietokirja ranska pyöräily

Myönnetään, että tämä kirja tuli luettavaksi ihan vaan lukuhaasteiden vuoksi. Mutta jos niin tulee luettua kirjoja, joita muuten ehkä ei, niin tuleepahan kokeiltua.

Eric Fottorino on ranskalainen journalisti, tunnettu erityisesti kaudestaan Le Mondessa, ja siinä sivussa innokas amatööripyöräilijä, ja näistä piirteistä syntyy tämä sarja esseitä. Omia muistoja seuratuista kilpailuista (erityisesti tietysti Tour de France), niiden suuruuksista ja dramaattisista hetkistä, ja hieman myös omista kokemuksista nuorena amatöörinä, ja  osallistumisestaan Midi libre -kilpailuun ei-niin-nuorena amatöörinä. Ja paljon myös muita sivujuonteita, vuoden 1903 ensimmäisestä Ranskan ympäriajosta dopingiin (jonka todellisuudesta "kaikki tiesivät" jo ennen kuin niitä alettiin testata, ja johon yhä suhtaudutaan ilmeisesti katsoen läpi sormien).

Ja jooh: tätä ennen tunsin niminä Eddy Merckxin ja Lance Armstrongin ja siinä suunnilleen kaikki, mitä kilpapyöräilystä tiesin. Nyt hieman enemmän, mutta samalla on yhä todettava, että tästä kirjasta olisi varmaan saanut enemmän irti jos olisi tuntenut lajin paremmin...varsinainen historiikki tai muukaan tämä siis ei ole, vaan tosiaankin sarja lyhyitä esseitä ja muisteluja, joskus yltyen hyvinkin runollisesti viittaamaan asioihin joita en sen kummemmin tunne. No, tulipa luettua, ja jotain ymmärrystä ehkä sisäistettyäkin.

Jusqu'à trente ans, j'ai cru que le petit ange du vélo apparaîtrait dans mon bureau du Monde pour me dire : "Viens, on a besoin de toi sur les routes du Tourmalet ou d'Aspin, dans l'Izoard ou le Galibier;" Je me serais contenté d'être coureur greffier, lanterne rouge érudite. Bien des observateurs ont suivi le peloton, l'ont précédé, l'ont côtoyé de près. Pas un ne s'est glissé à l'intérieur pour butiner avec lui les fleurs de pavé ou de bitume au parfum de légende et de gloire, de drame et d'héroïsme. J'étais prêt pour cette folie.  

Helmet-lukuhaasteessa otan kohdan 24. Kirja kertoo urheilijasta (useammastakin), ja Tour de France par écrit -haasteessa voisin ottaa vaikka Bordeaux'n (jossa Fottorino vietti osan lapsuudestaan, vähän kaukaa haetaan kyllä), mutta tokihan tämä muuten on kyseiseen haasteeseen mitä sopivin kirja.

4 kommenttia:

  1. Todellakin, nappivalinta. Hieno löytö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan osuuko loppukaupunkeihin mitään, jossain vaiheessa silmäilin hyllyä ja oli siellä joitain "kirjailija on viettänyt osan elämästään Marseillessa"-tapauksia vaikkei mitään tosi leimallisesti noihin kaupunkeihin sijoittuvaa...

      Poista
    2. Löysin sellaisen teoksen kuin "Kuolema kelloa vastaan", kirjoittanut Jorge Zepeda Patterson. Dekkari, joka sijoittuu Tour de France -kilpailuun. Kiinnostaisi toisaalta, mutta toisaalta olen hieman epäileväinen. Saattaisi kuitenkin kiinnostaa sinua, jos sattuisit löytämään luettavaksi. Jotkut kaupungit on tosiaan hieman hankalia löytää. Itsekin yrittänyt löytää jotain sopivaa ..

      Poista
    3. Tähänkin kirjaan mahtui sen verran dramatiikkaa (ja kuolemiakin) että varmaan kisan tiimaan voi dekkarinkin sijoittaa...

      Poista