3.8.2020

Josiane Balasko - Dernier rappel


Tämän kirjan valitsin täsmäosumaksi Shakespearen sisarukset -haasteeseen: näytelmä elävältä ei-suomalaiselta naiskirjailijalta jonka tuotantoa olen lukenut aiemmin. Lähikirjastosta vaihtoehtoja löytyi tasan yksi, kun Josiane Balaskon yhden romaanin olen lukenut pari vuotta sitten, vaikken siitä nyt niin innoissani ollutkaan (toisessa kirjastossa olisi vähän laajempi valikoima mutta sen kirjallisuusosasto on parastaikaa remontissa eikä sinne siis pääse...en tosin tiedä löytyisikö siltikään ihan valtavasti vaihtoehtoja...)

Rokkitähti Alex Martini on suosionsa huipulla ja käytökseltään juuri niin itsekeskeinen diiva kuin mitä odottaa voi, mutta öisessä hotellihuoneessa iskee sydänkohtaus ja kuolemista odotellessa päästään keskustelemaan noutajan (tässä tapauksessa kahden, kuolleen prostituoidun Jennyn ja intiaanisoturi Karhun-joka-ei-halua-tulla-häirityksi) kanssa ja punnitsemaan elämäntapaa akuutimmalla mielenkiinnolla.

 Ja, no, ei tässä tarinan kannalta juuri yllätyksiä tule, kevyt komedia tietysti vakavasta aiheesta joka menee jotakuinkin niinkuin odottaa sopii. Henkilöissä on karikatyyrisyytta mutta sanailu on kyllä varsin mukavaa, eli varmaan hyvillä näyttelijöillä tästä saa viihdyttävän kappaleen.
Oma kiinnostava piirteensä oli, että noutajat eivät olleet mitenkään yliempaattisia tapauksia: tässä järjestelmässä, sen verran kun sitä paljastuu, kyseinen rooli on eräänlainen kiirastuli, rangaistuksenomainen työ elämän aikana tehdyistä rikkeistä, mikä antaa näille sopivan pisteliään "mä olen vaan töissä täällä"-sävyn.

Luettuna "ihan kiva", teatterissa varmaan parempi (kirjoittaja Balasko on itse ollut mukana myös näyttelijänä, rooleja ei mainittu mutta varmaan Jennynä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti