En ollut ajatellutkaan naistenviikon lukuhaastetta ennen kuin hoksasin viikon aloittavia postauksia toisissa blogeissa, ja kun nyt ei sattunut olemaan kesken naisten kirjoittamia kirjoja, niin ajattelin että jää väliin...mutta nappasinkin Kirja hyllyssä -blogista hyvän idean: listaankin kirjoja jotka ovat lukusuunnitelmissa, koska toki naiskirjailijoita on suotavaa lukea muulloinkin kun yhtenä viikkona vuodessa.
Tässä siis kaksitoista kirjaa, jotka odottavat lukemista lähikuukausina, kirjailijan mukaisessa aakkosjärjestyksessä,ja saatesanoilla miksi se lukemista odottaa...
Maimu Berg: Pois
Pinon ainoa suomenkielinen (siitä on jo hetki kun viimeksi olen Suomessa käynyt), alunperin virolainen romaani Neuvosto-Virosta, mutta kirjoitettu 90-luvulla. Hasardivalinta aikoinaan, tekijää en tunne mutta muistelen kustantaja Taifuunilla olleen joitain muita aika kiinnostavia teoksia...
Ivy Compton-Burnett: The Present and the Past
Vuosi sitten luin kirjailijan teoksen Two Worlds and Their Ways ja se oli sen verran omalaatuinen lukukokemus, että tokihan Compton-Burnettia pitää lukea lisää.
Dhuoda: Manuel pour mon fils
Samaa Sources chrétiennes -sarjaa kuin aiemmin lukemani Egerian matkapäiväkirja, mutta teoksena hivenen myöhempi: Dhuoda on frankki-ylimystöä Kaarle Suuren aikana 800-luvulla, ja tässä kirjassa antaa ohjeita pojalleen kuinka elää ja olla. Itse haen tästä sukellusta hyvin erilaisissa olosuhteissa eläneen ihmisen ajatteluun kuin varsinaisesti hyviä moraalisia oppeja, joskin ehkä jälkimmäisiäkin löytyy.
Anna Gavalda: L'échappée belle
Gavaldan esikoiskirjasta pidin sen verran, että lisää on tarkoitus lukea. Odotan kepeää, vaikkei vâltämättä höttöistä.
Hiromi Kawakami: Strange Weather in Tokyo
Ilmestynyt myös suomeksi nimellä Sensein salkku, ja on kehuttukin. Ei muuten juuri ennakkokäsityksiä, napattu satunnaisesti jostain kirjankierrätyspisteestä.
Toni Morrison: Beloved
Morrison ei esittelyjä kaipaa, ja joitain muita olen lukenut, mutta tästä pääteokseksi mainitusta kiinnostuin erityisesti kun hoksasin kirjan nimen olevan viittaus Raamatun profeetta Hooseaan (ja suomenkielinen "Minun kansani, minun rakkaani" tekee viittauksen vielä selvemmin).
Scholastique Mukasonga: Ce que murmurent les collines
Olen usein maininnut, että otan aika helposti luettavaksi silmiin osuvia novellikokoelmia kirjailijoilta joista en ole ikinä kuullutkaan, tämäkin on yksi niitä. Mukasonga asuu nykyisin Ranskassa mutta on kotoisin Ruandasta, jonne nämä novellit sijoittuvat.
Amélie Nothomb: Mercure
Nothomb on hyväksi havaittu, ja lukamattomia kirjoja on yhä aika monta.
Audur Ava Olafsdottir: Rosa Candida
Islantilainen kirjailija, joka on hyvin suosittu Ranskassa (suomalaisessa kirjakeskustelussa sen sijaan en ole nimeä nähnyt kertaakaan), erityisesti tämä romaani on saanut huomiota, suosiota ja arvostusta.
Zoya Pirzad: Comme tous les après-midi
Lisää kategoriaa "novellikokoelma kirjailijalta josta en ole ikinä kuullutkaan": Pirzad on iranilais-armenialainen kirjailija, jolta on muutamakin kirja tullut ranskaksi (ja kustantamo Zulman julkaisusarja on paitsi nätti myös valikoimaltaan varsin kiintoisan oloinen, ja siinä on myös tuo yllämainittu Olafsdottir alunperin julkaistu).
Shan Sa: Porte de la Paix céleste
Satunnainen poiminta kirjankierrätyspisteestä, kirjailija on syntynyt Kiinassa mutta asuu Ranskassa ja kirjoittaa ranskaksi: tällä esikoisromaanilla on ainakin napattu muutama kirjallisuuspalkinto...
Elizabeth Taylor: A View of the Harbour
Ja Tayloria (yhä vaan ei se leffatähti) tietysti diggailen, kuten monia muitakin 1900-luvun puolivälin brittikirjailijattaria (listalle olisi voinut tulla pari muutakin kuin nämä Taylor ja Compton-Burnett).
Näihin voitte varautua, tai myös huudella josko joku kiinnostaa erityisesti,
joku kannattaa nostaa mahdollisimman nopeasti luettavaksi tai joku jonka
lukemista sietää miettiä toinenkin kerta...
Näistä olen lukenut vain Toni Morrisonin romaanin sekä Anna Gavaldalta ja Amélie Nothombilta joitain kirjoja molemmilta.
VastaaPoistaMinä sain sinun kirjoituksestasi sellaisen idean, että saatan luetella, mitä naisten kirjoittamia kirjoja olen lukenut viime aikoina, mutta en ole ehtinyt kirjoittelemaan.
Muutama näistä on tosiaan minullekin muuten tuntematon mutta kirja on vaikuttanut sopivan kiinnostavalta kun on tullut sopivasti tyrkylle...
PoistaJa hyvä että inspiroi jatkoideoita :)
Mukavia lukukokemuksia haasteviikolle! Hyviä kirjoja olet valinnut. Näistä vain Toni Morrisonin kirja on minulle tuttu. Gavalda tuntuu sen verran tutulta nimeltä että olen saattanut lukea jonkin hänen kirjoistaan.
VastaaPoistaGavaldaa on ainakin käännetty usean kirjan verran ja on ollut varsin hyvin esillä, eli nimi tulee ainakin helpoksi tutuksi.
PoistaMonipuoliselta vaikuttaa. Täytyisi minunkin varmaan hieman monipuolistaa lukujani, mutta toisaalta, jos teos ei anna mitään kipinää, niin ei siihen oikein viitsi tarttuakaan. Listalta ainakin 800-luvun elämä kiinnostaisi minuakin ja ehkä Toni Morrinosiakin voisi ainakin vilkaista, jos kirjastoreissulla vastaan tulee.
VastaaPoistaJep, hieman laajuutta on haettukin, ja ranskaksi lukemninen havaitusti kyllä laajentaa valikoimaa, käännöksiä löytyy monenlaisia ja alkukielisiäkin kirjailijoita on ympäri maailmaa...
PoistaSama kommentti kuin edellisiltäkin: vain Morrisonin Beloved on luettuna. Islantilainen Olafsdottir kiinnostaisi.
VastaaPoistaTuo Olafsdottir uteloittaa kyllä, kun on täällä hyvinkin tunnettu mutta Suomessa taitaa olla täysin tuntematon (tietty kotikenttäetu on, kun näköjään on opiskellut Sorbonnessa...)
PoistaNoista luettuna Gavalda (en muista siitä mitään), Kawakami (kiehtovan erilainen), Morrison (vahva klassikko), mutta eniten odotan postauksistasi Tayloria ja erityisesti Ivy Compton-Burnettia. Barbara Pym -elämäkerrasta kävi ilmi, että Barbara ja ystävänsä Jock Liddell rakastivat Compton-Burnettin kirjoja ja heillä oli tapana kirjoittaa toisilleen kirjeitä "ICB"-tyylillä. Otteet niistä olivat aivan hulvattomia! Itse en ole vielä saanut käsiini ICB:n kirjoja, mutta asia on korjattava pian. Vaikea tietää, mistä aloittaisi näiden "se ja se"-romaanien lukemisen, joten odotan mielenkiinnolla ajatuksiasi tuosta The Present and The Past -romaanista.
VastaaPoistaGavalda saattaa päätyä ensimmâisenä luettavaksi, vaikuttaa sopivan leppoisalta kesään...
PoistaICB on jännä, hyvin on kadonnut yleisestä tietoisuudesta mutta on kuitenkin vaikuttanut, lukemani perusteella näistä brittinaiskirjailijoista Pym ei liene ainoa fani, ja toisaalta huomasin maininnan että ranskalaisen uuden romaanin kirjailijat kuten Nathalie Sarraute diggailivat...
Tuo Gavaldan pienoisromaani on suomennettu nimellä Karkumatka. Pidin kyllä. Tarinassa sisarukset matkustavat maalle jonkun serkun häihin ja muistelevat lapsuuttaan. Sensein salkusta pidin kovasti, erilainen rakkaustarina japanilaiseen vähäeleiseen tyyliin. Lukuiloa!
VastaaPoistaJesh, nyt kun vilkaisin niin molemmista näkyy useampi blogisavu, mutta ehkä luen kirjat ensin :)
PoistaMainio kierre haasteeseen tämä listausoivallus. Kiitos siitä ja täten osallistumisestasi naistenviikkohaasteeseen!
VastaaPoistaKiitos mainiosta haasteesta :)
PoistaHienon kokoelman naiskirjailijoita olet kerännyt lukulistallesi. Minua kiinnostavat erityisesti Dhuoda ja Zoya Pirzad, mutta muutkin avaavat varmasti uusia mielenkiintoisia näkymiä kirjallisuuden maailmaan (Nothomb ja Morrison ovat näistä ainoita, joita olen lukenut, ja suurimmasta osasta en ole koskaan kuullutkaan).
VastaaPoistaNo, listalla on pari kirjailijaa joista tietoni samoin rajoittuvat tasan siihen että näiden joku kirja on ajautunut käsiin kiinnostavan näköisenä :)
Poista