Viime vuonna Kirjaimia-blogi aloitti Sadan vuoden lukuhaasteen, jonka ideana on lukea vuoden aikana kirjoja eri vuosikymmeniltä, kaksikymmenluvulta kaksikymmenluvulle (ja bonuksena 1910- ja 1900-vuosikymmenet).
Koska luen usein kirjoja varsin leveällä ajallisella skaalalla, niin helppo ja mukavahan tähän on osallistua. Ja ihan lukemalla mitä huvitti saikin nopeasti monta vuosikymmentä, ja parilla täsmällisemmällä valinnalla sitten ne aukot, ja haaste täyttyi bonuskierroksia myöten varsin nopeasti, taisi olla jo alkukesästä.
Mutta vuodenvaihteen lähestyessä aloin sitten katsella niitä muita luettuja kirjoja, kuinkas laajasti ne ovat levittäytyneet eri vuosikymmenille...ja jakauma näyttikin varsin mallikkaalta, täsmäosumat vielä parille vuosikymmenelle, niin lopputulokseksi saadaan varsinainen haaste suoritetuksi kolmeen kertaan ja bonukset kahdesti. Valikoima näyttää tältä:
2020-luku: Antti Hurskainen - Suntio
Delaf - Le retour de Lagaffe
Catel & Bocquet - Alice Guy
2010-luku: Marko Annala - Paasto
Pema Tseden - Neige
Franck Bouysse - Grossir le ciel
2000-luku: Horacio Castellanos Moya - Senselessness
Antti Hyry - Uuni
Anna Gavalda - Je l'aimais
1990-luku: Eeva Joenpelto - Avoin, hellä ja katumaton
Driss Chraïbi - L'inspecteur Ali à Trinity College
Françoise Lefèvre - Le petit prince cannibale
1980-luku: Naguib Mahfouz - The Day the Leader Was Killed
Christa Wolf - Kassandra
Julio Cortázar - Nous l'aimons tant, Glenda
1970-luku: Gilbert Picard - Les vendredis de la Part-Dieu
Helvi Juvonen - Pikku karhun talviunet
Richard Brautigan - Sombrero Fallout
1960-luku: Eugène Ionesco - Le Roi se meurt
Muriel Spark - The Bachelors
Marianne Thorby - Irma Brannertin arvoitus
1950-luku: Jim Thompson - The Killer Inside Me
Heinrich Böll - Ei sanonut sanaakaan
Anna Maria Ortese - Evening Descends Upon the Hills
1940-luku: Anna-Maija Raittila - Ruiskukkaehtoo
Jaakko Haavio - Syystaivas
Georges Simenon - Mon ami Maigret
1930-luku: Klaus Mann - Mefisto
James Hadley Chase - No Orchids for Miss Blandish
Antoine de Saint-Exupéry - Vol de nuit
1920-luku: Hilaire Belloc - Mr Petre
Raymond Radiguet - Le bal du comte d'Orgel
Marcel Pagnol - Topaze
Bonukset:
1910-luku: Paul Claudel - L'annonce faite à Marie
G.K.Chesterton - The Ballad of the White Horse
1900-luku: Larin-Kyösti - Kellastuneita lehtiä
Sōseki Natsume - Unta kymmenen yötä ja muita kertomuksia
Joillekin vuosikymmenille olisi ollut vielä lisääkin tarjottavaa, nuo 30- ja 50-luku tarvitsivat täsmälukemisia, ja kuvaavaa on, että 2020-luku oli viimeinen täytettävä (2010-luvulle sen sijaan tuli paljonkin kirjoja, joten ei tässä ihan muinaismuistoilla mennä). Ja toisaalta vaihteeksi ei tullut luettua oikein mitään vanhemmilta vuosisadoilta.
Kiitos mainiosta haasteesta: pitäisikin harkita joskus julkaisuaikojen lisäämistä noihin pitämiini lukutilastoihin...
Hieno lista ja saavutus t. Mai Laakso / Kirjasähkökäyrä
VastaaPoistaKiitos!
PoistaMinulla menee koko juttu ihan penkin alle :D Luen tosi huonosti vanhempaa kirjallisuutta enkä enää edes ehdi lukea loppuja neljää kirjaa/vuosikymmentä. En vain saanut itseäni riittävästi motivoitua.
VastaaPoistaJesh, minulla näistä täyttyi iso osa itsestään, ja loputkin olivat tarjolla kunhan ne vain priorisoi...
PoistaHyvä triplasuoritus! Hienoa!
VastaaPoistaMinullakin on valmis, mutta olen merkannut vain yhden kirjan kullekin vuosikymmenelle ja mielessäni on käynyt, että tutkisin sinun tapaasi, löytyykö joihinkin vuosikymmeniin useampia osumia.
En ole pinnistellyt haasteen vuoksi, mutta on se varmaan jossain taustalla vaikuttanut jossain vaiheessa lukuvalintoihin.
Minulla tuo Larin-Kyösti oli ainoa jonka varsinaisesti hain luettavaksi Gutenbergista, ensimmäinen vuosikymmen oli haastava, mutta toinen kirja sille tipahtikin sitten kiinnostavana arvostelukappaleena :)
PoistaMuuten kaikki kirjat olivat jo käsillä, joitain piti sitten vain sysätä eteenpäin, esim. 30-luvun kirjat olisivat ehkä yhä odottamassa hyllyssä ilman haastetta...
No niin, omalle listalleni löysin joihinkin tuplat, mutta kolme kirjaa tai useampi olisi löytynyt vain 90-luvusta eteenpäin.
PoistaSuntio on kiinnostava kirja. Sen luin, mutta en ehtinyt laatia kirjoitusta, Joenpelto on tuttu, kuten myös Böll ja Gavaldalta olen lukenut jotain suomeksi.
Kirjalistassasi on monta kiinnostavaa. Sōseki Natsumen kaksi suomennetttua kirjaa laitoinkin jo kirjastovaraukseen.
Kiinnostavia kirjoja jäi myös listan ulkopuolelle, osumia 2010-luvulle riitti, ja 60- ja 80-luvullekin sattui valikoimaa...
PoistaNätti lista, onnittelut! Ja viimeisenä viimeksi lukemani kirjailija, hassua...
VastaaPoistaSoseki Natsume kestää kyllä aikaa...
PoistaHieno saavutus, paljon onnea. Tästä listastasi saa lukuvinkkejä ja vinkkejä siihen, mitä pitäisi lukea uudelleen. Esim. Böllin kirjoja pitäisi lukea uudelleen.
VastaaPoistaBöll on kyllä erinomainen, minunkin pitäisi paitsi napsia vielä jokunen teoksensa luettavaksi ja pari varmaan lukea uudelleen...
PoistaMainio suoritus ja komea lista, hatunnoston paikka! Tässä haasteessa olen itsekin mukana, mutta kuten tapoihini ilmeisesti kuuluu, niin en saa kaikkia vuosikymmeniä täytettyä. Kirjat oli kyllä katsottuna, mutta “unohdin” lukea ne. :D Luen ne joskus toiste kyllä, koska paljon löytyy omasta hyllystä.
VastaaPoistaAuttoi kyllä että suurin osa kohdista täyttyi ihan vaan lukemalla mitä huvitti, ja niitä "nyt on luettava tämä"-kirjoja aukkoja täyttämään oli vain muutama (ja nekin omasta hyllystä eli olivat joka tapauksessa harkinnassa luettavaksi)
PoistaHieno suoritus! Minä merkitsin vain yhden kirjan/vuosikymmen, mutta tämä haaste oli todella mukava ja vaivaton tehdä.
VastaaPoistaJoo, alunperin minäkin ajattelin että laitan vain sen yhden kirjan per vuosikymmen, mutta sitten huomasin että oli hyvä alku useammalle...
PoistaSulla meni hienosti tää! Wou!
VastaaPoistaKiitos hyvästä haasteesta!
Poista