22.10.2022

Patricia Wentworth - The Clock Strikes 12

 
Klassista brittiläistä arvoitusdekkaria: Patricia Wentworth oli Agatha Christien aikalainen ja usein tähän verrattu, ja kyllähän ilmeisiä yhtäläisyyksiä ilmenee...varsinkin kun suosikkisankarinsa Maud Silver, vahva kotiopettajatar, joka on ryhtynyt ratkomaan rikoksia, muistuttaa aika paljonkin Christien neiti Marplea (hahmot syntyivät varsin lähekkäin, neiti Marplen ensiesiintyminentapahtui joulukuussa 1927 julkaistussa novellissa, neiti Silverin taas 1928 julkaistussa romaanissa, eli hahmot ovat saattaneet syntyä toisistaan riippumatta, ja onhan hahmoissa toki eroja).

Tämä kirja on julkaistu 1945, ja tapahtumat sijoittuvat uuteenvuoteen 1941-42, eli sota on näkyvästi taustalla. Rikkaan liikemiehen James Paradinen toimistosta on kadonnut nippu tärkeitä sinikopioita, ja ainoastaan joillain perheenjäsenillä on ollut tilaisuus varkauteen. Niinpä uudenvuodenillallisilla, joissa on paikalla lähisuku, herra Paradine yllättää vieraat ilmoittamalla suuren paheksuntansa perheenjäsenen, jota ei halua tässä nimetä, petollisuudesta, hän tietää kyllä kuka tämä petollinen henkilö on, ja odottaa työhuoneessaan keskiyöhön saakka tämän tulevan tunnustamaan tekonsa, jolloin herra Paradine lupaa olla armollisempi kuin muuten olisi. 
Muu perhe on tietysti hyvin järkyttyneitä, ja vielä suurempi järkytys odottaa seuraavana aamuna, kun herra Paradine on kuollut pudottuaan keskiyöllä parvekkeelta, ja vaikuttaa siltä että hänet on työnnetty kuolemaan...

Eli siis varsin perinteinen joku-tästä-joukosta-on-murhaaja (perinteisesti palvelusväki jää epäilysten ulkopuolelle, mutta perinteisesti ovat myös nähneet ja kuulleet yhtä ja toista), ja tietysti henkilöiden välillä on monenlaisia skismoja (ynnä perinteinen rakkauspari joka kirjan aikana päätyy yhteen) ja useallakin henkilöllä on jotain salattavaa...ja tätä sotkua tulee selvittämään neiti Silver juttelemalla, kutomalla ja esittämällä huomioita.
 
Jees, omalla tavallaan siis hyvinkin perusdekkari, jossa perinteisestä asetelmasta kudotaan sujuvia juonenkäänteitä ja koukkuja, ja asiat päätyvät siististi loppuun.
Samalla on kuitenkin todettava, että tässä kirjassa Wentworthin henkilökuvaus ei oikein vakuuta. Christie ei tietenkään myöskään juuri syvällisiä henkilöitä kirjoittanut, suurin osa kirjojensa henkilöistä on tyyppejä, kliseitä, vähän karikatyyrimaisia, mutta silti niihin yksinkertaisiin hahmoluonnoksiin on saatu puhallettua sen verran henkeä, että henkilökuvaus täyttää tarkoituksensa.
Tässä kirjassa epäiltyjen ensemblessä yksi henkilöistä on niin ohimenevästi mukana että melkein unohtuu että on sellainenkin tyyppi on paikalla, pari muutakin jää varsin hajuttomiksi ja mauttomiksi ja pari hahmoista ovat ihan vaan käveleviä yksioikoisia kliseitä. Vähän parempi henkilökuvaus ulottuu vain pariin henkilöistä.
(pidin myös merkillisenä kuinka, no, välinpitämättömän viileästi herra Paradinen kuolemaan suhtauduttiin, suremista oli niin niukasti että tuntui kuin kaikki henkilötkin olisivat tietoisia olevansa mukana perinteisessä genrefiktiossa ja näyttelisivät vain roolejaan...)

No, sujuvasti tämän luki vaihteluna joillekin edeltäville raskaammille teoksille, eikä tämä nyt huonoimmasta päästä ollut lukemieni klassisten arvoitusdekkarien joukossa, mutta aika kaukana myös siitä paremmasta päästä...

4 kommenttia:

  1. Wentworthia on jonkun verran suomennettu ja hyllystäni löytyy merkittävä osa niistä, myös yksi englanninkielinen teos löytyy, jota tosin en ole vielä ehtinyt lukemaan. Toivoisin, että Wentworthia suomennettaisiin enemmän, vaikka neiti Silver muistuttaakin neiti Marplea jonkin verran. He voisivat olla kuin kaksoissisaret, joissa on jotain samaa, mutta silti jotain erilaista. Nykyisten true crime -kirjojen sijaan nämä toisivat hyvinkin vastapainoa ja ilahduttaisivat heitä, jotka tahtovat kokeilla älynystyröitään, mutta eivät kaipaa liian väkivaltaisia kuvia. Kiitos, kun esittelit tämän suosikkidekkaristini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus vuosia sitten yhden Wentworthin lukenut ja siitä on kanssa jäänyt peruspositiivinen fiilis vaikkei sen kummempia muistikuvia, että jos nämä brittiläiset arvoitusdekkarit kiinnostavat ja keskeiset Christiet on jo luettu niin näillä Wentwortheilla on hyvä jatkaa.
      Nyt kun vilkaisin nettikommentteja juuri tästä kirjasta, niin joitain kommentteja näkyi että tämä ei ole tekijän parhaimmistoa, eli varmaan lisää sietää kokeilla...

      Poista
  2. Minulla ei ole Wentworthia vielä tullut luettua, vaikka nimi on tuttu. Tämän dekkarin juoni kuulostaa jostain syystä tutulta, mutta samantapaisia lähtöasetelmia saattoi tietysti olla useammallakin dekkarikirjailijalla. Varmaan kokeilen joskus Wentworthia, mutta mieluummin jollain toisella kirjalla kuin tällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä perusasetelmahan on niin perinteinen, että erilaisia variaatioita löytyy varmaan monella...
      Ja joo, Wentworth tulee nopeasti mainituksi kun tästä alagenrestä puhutaan, ja vissiin suhteellisen tasainen tekijä, eli tuotannossa ei kai ole mitään poikkeuksellisia huippuja mutta perustaso on mallikas...

      Poista