▼
20.1.2020
Shakespearen sisarukset -lukuhaaste
Päätin että taas on aika lukuhaasteen, jonka julistan ensisijaisesti itselleni, mutta muutkin saavat osallistua, koska hyvien lukuvinkkien ilmestyminen nettiin on suotavaa.
Vuodenvaihteen lukutilastoissani kiinnitin huomiota siihen, että luen ihan mielelläni näytelmiä, mutta lukemistani näytelmistä melkein kaikki ovat miesten kirjoittamia, ja aika vaikea oli edes keksiä naisia näytelmäkirjailijoina, erityisesti muita kuin suomalaisia (siinä missä noin yleensä teatterin historiallinen kaanon on hyvinkin kansainvälinen).
Suomessa käydessäni kävin myös kirjastossa vilkaisemassa näytelmähyllyä että mitäkö löytyy, ja kyllähän sieltä löytyi aika paljonkin naisten kirjoittamia näytelmäkirjoja, pääsääntöisesti tosin uutta suomalaista ja teoksia joista en muista juuri missään kuulleeni (näytelmäkirjat eivät yleensäkään kauheasti blogeissa näy eivätkä kai muissakaan kirjallisuusarvostelmissa). Niitä lukemalla saisi siis ainakin vähän monipuolisuutta mutta valikoima oli vielä sen verran yksipuolinen, että en halunnut julistaa pelkästään kirjailijan sukupuoleen perustuvaa haastetta, otetaan vähän laajemmin vaikka naiskirjailijat ovatkin taka-ajatuksena:
Shakespearen sisarukset -lukuhaaste
1. Lukija-perushaaste
Haasteessa luetaan näytelmiä (dramaattiset monologit mukaanlukien) täyttäen seuraavia haastekohtia:
A. Naisen kirjoittama teos
B. Miehen kirjoittama teos
C. Suomalaisen kirjoittama teos
D. Ei-suomalaisen kirjoittama teos
E. Teoksen kirjoittaja on elossa (lukuhetkellä)
F. Teoksen kirjoittaja on kuollut
G. Teos kirjailijalta jolta en ole ennen lukenut mitään
H. Teos kirjailijalta jonka tuotantoa olen lukenut aiemmin (näytelmiä tai muuta)
Saman teoksen voi sijoittaa useisiin haastekohtiin, ja vâhimmäisvaatimus haasteen suorittamiseen on jokaisen haastekohdan täyttäminen, joka siis taitavasti tehdyillä valinnoilla hoituu kahdella näytelmällä
Esim. jos lukisin nyt jonkun William Shakespearen näytelmän niin saisin sillä kohdat BDFH ja jollain Leea Klemolan näytelmällä kohdat ACEG.
Jos intoa näytelmiin löytyy, niin haastetta voi jatkaa eri suuntiin:
2. Monipuolinen lukija
Haasteessa luetaan vähintään kuusi näytelmää merkiten yllämainittuja haastekohtia, niin että kaikilla kuudella näytelmällä on eri yhdistelmä haastekohtia (siis suomalainen elossa oleva mies, suomalainen elossa oleva nainen, ulkomainen kuollut mies jne).
Esim. jatkaisin edellisen Shakespearen ja Klemolan jälkeen toisella Klemolan näytelmällä, jolla saankin nyt kohdat ACEH, ja perään Maria Jotunia jolta saisin kohdat ACFH...
3. Perehtyvä lukija
Haasteessa luetaan vähintään kuusi näytelmää, joista viisi sijoittuu samaan haastekohtaan (siis viisi suomalaisen kirjoittamaa teosta, tai viisi naisen kirjoittamaa teosta, tai viisi teosta kirjailijoilta joita en ole ennen lukenut).
4. Historiallinen lukija
Teatterin historia on pitkä, siinä riittää ammennettavaa paremmin kuin monilla muilla kirjallisuuden aloilla, joten miksi ei ammentaisi?
Haasteessa luetaan vähintään viisi näytelmää, jotka ovat kaikki eri vuosisadoilta.
(2000-luku ja 1900-lukua pitäisi löytyä helposti, mutta 1500-1800-lukujakin on kyllä hyvin edustettuina antiikista puhumattakaan)
Ja enemmänkin saa lukea tai jahdata vaikka useampaa osiota haasteesta.
Haaste alkaa tämän postauksen julkaisusta ja jatkuu ensi vuoden tammikuun loppuun. Jos innokkaita osallistujia tulee niin mietin sitten jotain arvontaa, mutta kuten sanottu ensisijaisesti haluan itse lukea monipuolisemmin näytelmiä, ja soisin niistä näkevän enemmän bloggauksia muuallakin, erityisesti uudemmista.
(kiitokset Virginia Woolfille haastenimi-ideasta)
(kuva ei liity oikein millään tavalla mihinkään)
Ja ilmoittaudun heti itse, että pyrin perushaasteen jälkeen perehtymään ainakin viiden näytelmän verran naiskirjailijoihin, ja ei-suomalaiset kirjailijat tulevat varmaan puolipakolla. Monipuolisuutta ja historiallisuutta ehkä, katsotaan miten haaste lähtee luistamaan...
VastaaPoistaOlen bloggaamassa Goethen Faustista. Pitäisi keksiä lisää.
VastaaPoistaErinomainen avaus haasteeseen, ja lisäähän löytyy jos rohkenee kokeilla.
PoistaKävin katselemassa ennen haasteen tekemistä kanssa täkäläisessä kirjastossa katsomassa valikoimaa, ja kyllä siellä aika kutkuttavia teoksia löytyi, myös kirjailijoilta joilla en edes tiennyt olevan näytelmätuotantoa...
Kooste täällä:
Poistahttps://jokkenrunot.blogspot.com/2021/01/shakespearen-sisarukset-lukuhaasteen.html
Hitsi, että sinulla on taas - uudellakin bloginimellä - inspiroiva haasteen avaus!
VastaaPoistaOlen lukenut tuskin ollenkaan uudempia näytelmiä, mutta katsonut kyllä paljon uusia suomalaisten naisten käsikirjoittamia näytelmiä, mm. juuri Leea Klemolta, Saara Turuselta ja Anna Krogerukselta ja Sofi Oksasen Puhdistuksen.
Tekee mieli olla mukana edes tuon perushaasteen verran. Hyvä, että on pitkä osallistumisaika.
Itse en juuri teatterissa käy joten siltä suunnalta kenttä on tuntematon, ja kirjallisuuspuolella taas on näköpiirissä olleet just ne suuret klassikot joita kirjoittaa kuolleet valkoiset miehet...jotain tuli mukaan luettavaksi, kun Suomessa kävin, ja täältä hyllyistä ja tarvittaessa e-kirjoista sitten lisää.
PoistaMulla näkyy olevan kirjahyllyssä muutama näytelmiä sisältäviä teos. Naisten kirjoittamia ei tosin löytynyt, mutta voihan sitä lukea yhden Minna Canthin näytelmän. Heini Junkkaala on näistä nykykirjoittajista ihan kiinnostava. Näin yhden hänen kirjoittamansa näytelmän Kuopion teatterissa.
VastaaPoistaHyvä että materiaalia löytyy, mukaan vaan. Heini Junkkaalaa en tunne lainkaan, kun tosiaan varsinainen teatteritaide on jäänyt hyvin vähälle huomiolle...
PoistaLöytyihän sitä motiivia tarttua näytelmiin, tunnustan etten ole montaa lukenut, Kolme sisarta ja Työmiehen vaimo tulevat mieleen.
VastaaPoistaHyvä että motivoituu, näytelmien kerronta vaatii vähän totuttelua mutta niin tarinoiden, henkilöiden, kerrontatapojen kuin kielenkin kannalta on myös paljon ammennetavaa...
PoistaIlmoittaudun vasta nyt, kun sain luetuksi tämän vuoden ensimmäisen näytelmän (Derek Walcott: Sista karnevalen).
VastaaPoistaMinäkin ilmoittaudun nyt vasta, kun juuri luin Minna Canthin päiväksi Anna Liisan. Näytelmiä en olekaan lukenut aiemmin, joten haastetta tässä on, mutta jospa perushaasteen verran kuitenkin...
VastaaPoistaHei, kuulostaa kivalta haasteelta, tämä voisi olla eka blogihaasteeni ikinä. Nuorempana luin jonkin verran näytelmiä, joten tämä olisi hyvä tilaisuus verestää vanhoja muistoja ja tutustua uusiin näytelmiin.
VastaaPoistaMinna Canthia ja mainitsemaasi Maria Jotunia (en tiennyt, että hänkin on kirjoittanut näytelmiä) lukuun ottamatta melkein kaikki mieleen tulevat näytelmäkirjailijat ovat kyllä kuolleita valkoisia miehiä. On tosiaan yllättävää, miten vähän naispuolisia näytelmäkirjailijoita on ollut nykyaikaa lukuun ottamatta, tai ehkä he eivät vain ole päässeet esille. Romaanin ja tietysti näytelmänkin voi kirjoittaa yksinäänkin, mutta näytelmän esittäminen vaatii sitä, että joku uskoo kirjoittajaan niin paljon, että on valmis laittamaan näytelmän tuottamiseen paljon resursseja, joten naisille tämä on ollut menneisyydessä varmasti hankalampaa kuin miehille.
Venyykö näytelmän määritelmä myös pidempiin juonellisiin musiikkiteoksiin (oopperat, operetit, oratoriot, musikaalit), mietin paria oopperaa joita olisi kiva tuoda esille? Tai elokuvakäsikirjoituksiin, jos sattuisi tulemaan sopiva vastaan?
Tervetuloa joukkoon mukaan, hyvä että näytelmät saavat innostuneita lukijoita.
VastaaPoistaJotunin nykymaine on proosan puolella, mutta näytelmiäkin on muutama ja ymmärtääkseni aikalaisten arvostamia (yhdestä, Kultaisesta vasikasta, olen nähnyt filmatisoinnin, eli sen voisi lukea), mutta luultavasti menee juuri noin kuten kirjoitat, että näytelmien päätyminen esitettäväksi vaatii isompia tekijäjoukkoja ja tukea, joka on varmasti ollut nihkeämpää naisille...
Joskin niitä on, Jotunin ja Canthin ohella vanhemmista suomalaisista löytyy ainakin Hella Wuolijoki ja Kersti Bergroth ovat tunnettuja nimenomaan näytelmistä, ja joitain muita kirjailijoita oli jotka tunnetaan enemmän muusta tuotannosta mutta näytelmiäkin on (kuten Eeva-Liisa Manner). Ja Projekti Lönnrotia selaamalla löytyy joukko vuosisadan takaisia huvinäytelmiä joista tai joiden tekijöistä en ollut ikinä kuullutkaan...
Ja kun olen nyt katsellut ulkomaisia niin nykytekijöiden ohella tuttuja nimiä olivat mm. Marguerite Duras ja Nathalie Sarraute, vaikka molemmat yhdistän ennemmin muihin kirjallisuuslajeihin...mutta ilmeisesti aika monellakin kirjailijalla on näytelmä tai pari tehtynä muiden teosten joukossa.
Ja näytelmien kansainvälinen kaanon tuntuu tosiaan hyvin usein kuolleiden valkoisten miesten kenttänä...
Yksi haasteosallistuja on jo heittäytynyt ahkeraan kuunnelmalukemiseen, ja kyllä sanoisin muidenkin lajityyppien olevan sopivia, oopperoista elokuvakässäreihin (näissäkin tuntuu että jotkut tekijät siirtyvät sujuvasti lajityypîstä toiseen, joten kai sitten lukijatkin).