30.6.2023

Kevään luetut

Anna-Maija Raittila - Ruiskukkaehtoo
Franck Bouysse - Grossir le ciel
Richard Brautigan - Sombrero Fallout
Eugène Ionesco - Le Roi se meurt
Klaus Mann - Mefisto
J.G. Ballard - The Terminal Beach
Horacio Castellanos Moya - Senselessness
Eeva Joenpelto - Avoin, hellä ja katumaton
Françoise Lefèvre - Le petit prince cannibale
Jim Thompson - The Killer Inside Me
Driss Chraïbi - L'inspecteur Ali à Trinity College
Georges Simenon - Mon ami Maigret
Julio Cortázar - Nous l'aimons tant, Glenda

JH van den Berg - The Psychology of the Sickbed
Tomoko Sato - Alphonse Mucha
Duncan Pritchard - What Is This Thing Called Knowledge
John Rawls - Justice as Fairness
Patrik Hagman - Vastarintausko
Juhani rekola - Herääminen pimeään
Agata Toromanoff - The Art of Optical Illusion
L.J. Macfarlane - The Right to Strike
Jacques & Raïssa Maritain - Liturgie et contemplation
Paul de Clerck - L'intelligence de la liturgie
Richard Feynman - The Pleasure of Finding Things Out
Samir Okasha - Philosophy of Science: A Very Short Introduction
Gregoire de Nazianze - Le dit de sa vie
GK Chesterton - The Well and the Shallows
Frank Vanhaecke - African Photography 1960-2010

Kolme kuukautta taas vierähtänyt edellisestä summauksesta, ja ollaan jo vuoden puolivälissä. Sekalaisia on luettu: ohessa kaunot ja iso osa tietokirjoja (niitä jotka tuli luettua kokonaan). Ajatus suuremmasta osasta näistä bloggaamisesta on yhä jäissä,

Lukuhaasteet etenevät: Helmet-haasteessa on 27 kirjaa, eli yli puolivälin, joskin tähän mennessä kaikki luetut ja blogatut ovat loksahdelleet paikalleen, mutta jäljellä on kyllä myös haastekohtia, jotka vaikuttavat varsin hankalilta, joskin haasteen loppuunsaattaminen on yhä epävarmaa...
Tour de France on aloitettu, muttei nyt edistynyt. Tähyillään lisää.
Sadan vuoden lukuhaaste sen sijaan etenee hyvää vauhtia, varsinaisesta haasteesta on enää yksi kohta täyttämättä ja siihen sopiva kirja tuli juuri luettua loppuun, bloggaus tulossa kohta. Ja 1900- ja 1910-lukujen kirjoiksi on jo ehdokkaat odottamassa, eli ehkä on valmis jo ensi kuussa...

Rajapyykkejä on saavutettu, 250 postausta tässä blogissa, (tämä on #253) ja pitkäaikaisissa luetun kaunon tilastoinneissa, jonka aloitin syksyllä 2011, on ohitettu tuhannen kirjan raja. Ja mainittakoon myös, että hollanniksi on tullut luettua jo joitain helppoja sarjakuvia, kirjoja sen sijaan lienee turha odottaa.


mies nainen x
englanti 153 137 1 291
suomi 97 60
157
ranska 105 40 2 147
saksa 52 13
65
japani 45 13
58
italia 49 2
51
venäjä 29 7 1 37
ruotsi 24 12
36
espanja 15 7 1 23
norja 12 5
17
tsekki 15 2
17
arabia 9 2 1 12
unkari 8 2 1 11
viro 8 2
10
tanska 7 2
9
puola 5 4
9
islanti 3 1 1 5
kiina 3 2
5
serbo-kroatia 3 2
5
muu

5 5
portugali 2 2
4
hollanti 1 3
4
kreikka 3
1 4
slovenia 2
1 3
slovakia 2 1
3
persia 2 1
3
iiri
1 1 2
latina 1 1
2
katalaani
2
2
bengali 2

2
turkki 2

2
albania 1

1
urdu 1

1
bulgaria

1 1
latvia 1

1
malta 1

1

663 326 17 1006

24.6.2023

Julio Cortázar - Nous l'aimons tant, Glenda (kuinka rakastammekaan Glendaa)

Julio Cortázar Nous l'aimons tant Glenda novelli espanja Argentiina kirja

Olen joku vuosi sitten lukenut yhden kokoelman Julio Cortázarin novelleja, ja se jätti hieman ristiriitaiset tunnelmat, jotain hyvää, mutta moni ei oikein iskenyt. Sama tuli tämän kymmenen novellin kokoelman kohdalla, jotain kiinnostavaa mutta kovin hyvä osumaprosentti ei ole.

Siinä missä edellinen kirja oli hyvin Pariisi-keskeinen, tässä näkyy enemmän Argentiina: häivähdys maagista realismia tai muuten vaan kummallisuutta, ja yleisen ahdistunut tunnelma. Henkilöitä katoaa ilman selityksiä, merkilliset salaliitot puuhailevat asioita jne: Argentiinan hankalalla poliittisella historialla on luultavasti vaikutuksensa tämän kirjan tarinoissa (ja monella tapaa ollaan kyllä samassa jatkumossa pari kuukautta sitten lukemani Quirogan kanssa).

Mutta useassa novellissa on myös kovin raskas tajunnanvirtainen tyyli, jonka tekstimassoissa oli varsin raskasta pysyä kärryillä, tai ylipäänsä päästä kärryille: joistain saattoi tavoittaa vain jonkun tunnelmafragmentin ja epävarmuuden oliko siinä jotain muuta joka vain meni ohi (luultavasti).

Niminovelli oli symppis, ryhmästä hipstereitä (termiä ei käytetä novellissa mutta se on osuva), jotka palvovat elokuvanäyttelijä Glenda Garsonia, siinä määrin että Glendan ja todellisen tuotantonsa on vaikea yltää fanien vaatimuksille...

'Graffiti' on pieni ja ahdistunut tunnelmapala, ja 'Texte sur un carnet' oli myös kiinnostava, seurannassa huomataan että kaupungin metroissa sisäänmenevien kävijöiden määrä on suurempi kuin ulostulevien, ja päähenkilö alkaa selvittää mitä näille henkilöille tapahtuu.

Viimeksimainitulla novellilla saankin Helmet-lukuhaasteessa hankalan kohdan 5. Kirjassa ollaan maan alla, joten kiitos siitä, mutta muuten ehkä täytyy todeta että Cortázar ei liene minun kirjailijani...

18.6.2023

Georges Simenon - Mon ami Maigret (ystäväni Maigret)

 

Georges Simenon - Mon ami Maigret ystäväni Maigret dekkari romaani ranska

Jatkan Simenonin Maigret-dekkarien lukemista täysin satunnaisessa järjestyksessä: tämä on sarjan puoliväliä vuodelta 1949.

Maigret on saanut seurakseen Scotland Yardin etsivän herra Pyken, joka on tullut opintomatkalle Pariisiin tutustumaan Maigretin (joka on selvästi jo saavuttanut mainetta) menetelmiin: ja vaikka Pyken käytös onkin diskreetin moitteetonta, niin Maigret pitää asiaa kuitenkin hieman häiritsevänä, ja on pakotettu harrastamaan asian suhteen hieman enemmän itsereflektiota.

Mutta mitään erityisen kiinnostavaa juttua ei ole juuri nyt käynnissä, kunnes tulee soitto etelä-Ranskassa toimivalta kollegalta: Välimeren Porquerolles -saarella on kuollut muuan kalastaja Marcellin, joka hieman ennen murhaansa oli äänekkäästi paikallisessa baarissa kehunut tuntevansa Maigretin, ja nämä asiat ehkä liittyvät yhteen...Maigret muistaa etäisesti miehen, moninkertaisne pikkurikollisen, jonka oli joskus lähettänyt vankilaan (ja jonka ystävän, prostituoitu Ginetten, oli toimittanut tubiparantolaan). Maigret, Pyke seuranaan, päättää siis suunnata saarelle katsomaan juttua...

Taas kerran Simenon ei kirjoita mitään perinteistä dekkaria: vaikka murhassa onkin selvittämistä, niin ei tämä varsinaisesti arvoitusdekkari ole, ja trilleriksi ja jännäriksikin ehkä turhan leppoisa: ensisijaisesti tämä on kirjaimellisesti rikoskertomus. Vaihtelun vuoksi Pariisissa ollaan vain ihan alussa, välimerellinen miljöö on mainiosti toteutettu ja sinne on taas kertynyt sekalainen joukko kiinnostavia henkilöitä, joita Simenon osaa kuvata hyvin, ja Pyken hahmosta ja Maigretin suhtautumisesta tähän sekä myös itseensä tämän seurassa sukeutuu tavallista enemmän huumoria.

Minusta tuntuu että alan pitää kirja kirjalta enemmän näistä Simenonin kirjoista, ja tavallaan tuntuu että näihin ei ehkä edes pitäisi suhtautua yksittäisinä kirjoina. Vertailukohdaksi tuntuu nousevan toinen massiivisen tuottelias kirjailija, Honoré de Balzac, ja tämän romaanisarja Inhimillinen komedia: Simenonin romaanit ovat pienimuotoisia miniatyyreja, mutta työssään Maigret kohtaa hyvinkin monenlaisia ihmisiä hyvinkin erilaisista elämänpiireistä ja yhteiskunnan kaikista kerroksista, ja näitä henkilöitä kuvataan tietyllä ymmärtäväisyydellä. Ja näistä miniatyyreista koostuu sitten laajempi kokonaisuus, sarja jossa piirretään kuva Balzacin tapaan koko ympäröivästä yhteiskunnasta, sen eri kerrostumien edustajista ja kaikista puolista, ja sarjan yksittäiset osat eivät edes ole yhtään enempää kuin välähdyksiä ja miniatyyreja.

Eli ehkä tämä minun hyvin hyppivä ja satunnainen lukutapani onkin juuri sopiva tapa lähestyä Simenonin tuotantoa, sarja kokonaisuutena on tärkeä mutta sitä voi lukea missä tahansa järjestyksessä eikä nyt ole niin tarkkaa josko jotkut kirjat jäävät lukematta tai jotkut lukee kahteen kertaan...

Helmet-lukuhaasteessa laitan vaikka kohtaan 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt (en Porquerollesissa, mutta alussa ollaan kuitenkin Pariisissa). Mukaanlaskeminen Tour de France par écrit -haasteeseen hieman mietityttää: tässä sinänsä mainittiin nimeltä melkein kaikki haastekaupungit (Pariisi, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes...Toulouse jäi puuttumaan) mutta aika vähälle huomiolle nuo jäivät.

Ja vielä ehti dekkariviikoille kirjablogeissa.

 

13.6.2023

Driss Chraïbi - L'inspecteur Ali à Trinity College


Dekkariviikko ulottui blogeissa tällä kertaa kahden viikon mittaiseksi, joten mukaan sai toisenkin kirjan (varmaan kolmannenkin ehtisi lukemaan, en sitten tiedä ehtiikö bloggaamaan).

Marokkolainen tarkastaja Ali on tullut jo tutuksi, joku aika sitten luin Driss Chraïbin ensimmäisen Ali-kirjan Une enquête au pays, tämä on vissiin kolmas: oletan että jatkumo sarjassa on tarpeeksi väljä ettei kakkososan väliinjääminen haittaa.

Kuten kirjan nimi jo vihjaa, Ali joutuu lähtemään kotoisista oloista eksoottiseen miljööseen, Cambridgeen: marokkolainen prinsessa Yasmina, joka on ollut siellä opiskelemassa, on kuollut kuristamalla, ja pääepäilty on tämän henkivartija...mutta toki Yasmine muitakin henkilöitä tunsi, ja mahtaako näillä olla puhtaita jauhoja pussissaan.

Tyylilajina on yhä hieman absurdi veijariromaani: jos tuo Une enquête toi mieleen Beckettin Godotin, tässäkin on hieman absurdin teatterin henkeä, mutta enemmän Ionescoa. Ja Ali itse luovii sujuvasti tilanteesta toiseen, ja muut henkilöt ja lukija voivat arvuutella mikä osa äkkiväärän eksentrisestä käytöksestä on hölmöyttä ja mika sellaisen näyttelemistä...ja taas kerran tuntuu kestävän tovin ennen kuin missään päästään varsinaisesti edes rikosjutun alkuun. Mutta kyllä se rikosjuttukin tavallaan edistyy, ja täytyy kyllä myöntää, että kirjan lopetus oli hyvinkin kiinnostava, jokseenkin häiritsevä mutta kiinnostava.

Omalaatuinen dekkari, eri lailla eksoottinen kuin se ensimmäinen mutta eksoottinen tuttavuus kuitenkin: jos odottaa perinteistä dekkaria niin varmaan saa pettyä, mutta kyllä minä tämän parissa viihdyin.

- J'avais cru comprendre qu'on avait dépêché un enquêteur...
- C'est moi, dit Ali. En chair et en os.
- ...et non un amateur de poésie.
- Je suis les deux, n'en doutez pas. Comme qui dirait le jour et la nuit.
- Bon ! Vous êtes venu pour essayer de sauver votre collègue des services spéciaux ?
- Pas le moins du monde. Je me préoccupe de son sort comme d'une chaussette trouée. Les flics, ça abonde dans nos pays. On lui trouvera facilement un remplaçant.
Sir Henry tira de la poche de son pantalon un briquet serti de pierres précieuses.
- Hmmmm ! C'est donc miss Yasmina qui vous intéresse ? Parce qu'elle était princesse de sang ?
- Non, répliqua l'inspecteur. Pour ce qu'elle valait par elle-même. Elle aurait été roturière, je serais venu quand même. Avant de prendre l'avion, je suis allé fureter au fichier central. Je suis tombé sur une photo d'elle, très récente. Elle était jeune et belle. Aussi belle qu'un poème romantique. Moi, à la place de l'assassin, je lui aurais fait l'amour trois jours et trois nuits, sans manger et sans boire. Sans fumer. Elle serait morte de plaisir. Moi aussi sans doute.

Haastekommentoinnilla saattaisin spoilata jotain seikkoja kirjasta, mutta laitan sen Helmet-lukuhaasteessa kohtaan 13. Kirjan kansi on värikäs.



8.6.2023

Jim Thompson - The Killer Inside Me (Tappaja sisälläni)

Jim Thompson The Killer Inside Me romaani jännäri englanti

Tämäkin kirja tuli suositelluksi kun joku aika sitten tähyilin amerikkalaisen klassisen hardboiled-dekkarin edustajia niiden ilmeisimpien Hammettin ja Chandlerin ohella: Jim Thompson ei ilmeisesti omana aikanaan ollut suosituimpia tai tunnetuimpia tekijöitä, mutta nimekkäitä faneja ja jälkimainetta on kuitenkin riittänyt. 

Ja tämä on ilmeisesti se tunnetuin kirjansa. Kirjan minäkertoja on teksasilaisen pikkukaupungin apulaisseriffi Lou Ford, mukava ja kohtelias, ja kaikkien kaupunkilaisten pitämä, vaikka moni arveleekin ettei tämä ole ihan penaalin terävin kynä...ja harva muistaa sitä yhtä juttua lapsuudesta, ja sehän oli Loun kasvattiveli joka siitä meni vankilaan. Ja sitten on nykyhetki, ja sairaus nousee taas esiin, mutta aika paljon on mukana myös kylmää harkintaa, kun Lou tappaa kaksi henkilöä, melkein onnistuen saamaan sen näyttämään kuin nämä olisivat tappaneet toisensa...melkein, josta syystä pitää tehdä vielä kolmaskin murha...ja sekään ei riitä.

Näkökulma on siis varsin omalaatuinen, eipä tätä murhaajan näkökulmaa oltu jännäreissä juuri nähty tämän ilmestyessä vuonna 1952, ei ainakaan näin suorasukaisesti esitettynä. Kun ihan valittu näkökulma on ollut verraten radikaali, niin ei ole tarvinnut sen kummemmin harrastaa mitään itsetarkoituksellisen rankkaa kidutusmässäilyä mitä jotkut modernimmat kirjoittajat ehkä joutuisivat liittämään mukaan: Fordin kyydissä on vain kylmäävää, väkivalta on suoraa mutta samalla ainakin suurin osa teoista on ihan tarkoitushakuisia, niitä vain ei liika empatia tai ihmisystävällisyys hidasta.

Omalla tavallaan tapahtumasarja muistuttaa perinteistä arvoitusdekkaria: alussa on murha, joka näyttää erilaiselta kuin mitä todellisuudessa on, ja kun alkaa paljastua epäilyttäviä yksityiskohtia, niitä peittelemään tapahtuu uusi murha. Ja vielä uusi, siihen saakka kunnes Poirot tai joku avaa koko tapahtumasarjan rakenteen...paitsi että tässä ei ole Poirotia, ja lukijat ovat alusta asti seuraamassa mitä oikeasti tapahtuu ja miksi (ja kun jotkut muutkin amerikkalaiset jännärikirjailijat ovat irvailleet perinteisen brittiläisen arvoitusdekkarin herttaisuuden takana piilevästä tunnekylmyydestä, niin onkohan tuo asetelmien kääntäminen harkittua parodisuutta).

Ja vaikka Lou Fordia ei varsinaisesti symppaakaan, niin on tämä kyllä kieltämättä kiinnostava protagonisti, ja suurella kiinnostuksella kyllä luin miten tässä käy (ja mitä nyt netistä luen, niin kiinnostavaa kerrontaa löytynee muissakin kirjoissa, mukavia ja positiivisia henkilöhahmoja sen sijaan ei): teoissaan on toki omaa logiikkaa ja rationaalisuutta, ja Ford kykenee myös itsereflektioon, ainakin joskus, mutta samalla Thompson ei edes pyri mihinkään ambivalenttiin antisankariin. Mutta voisipa Thompsoniakin lisää lukea, sen verran kiinnostava sukellus vääntyneeseen psyykeen tämä oli.

Pari bloggausta löytyi, Orfeuksen kääntöpiiri ja Dekkariluola

Helmet-lukuhaasteessa laitan kohtaan 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika, ja Sadan vuoden lukuhaasteessa saadaan 1950-luku (kohta on haaste bonuskierroksia lukuunottamatta täynnä).

Ja pääsen myös osallistumaan dekkariviikoille kirjablogeissa, katsotaan jos toinenkin vielä tulisi...