28.12.2020

Maria Vuorio - Metsäpapukaija

 
Satunnaispoimintoja tämä Maria Vuorion runokirja, tekijästä en muistanut kuulleeni vaikka ilmeisen ansiokasta lastenkirjauraa löytyy (ja kas, tuolta Wikistä huomaan että olenkin lukenut esikoisensa, Köpi Käpälämäen, silloin kun kuuluin sen varsinaiseen kohderyhmään...kirja jota en ole ajatellut vuosikymmmeniin kun ei sitä juuri missään näe eikä siitä puhuta, mutta nimen nähdessä muistin silti heti lukeneeni...joskaan en juuri sisältöä). 

Tai oikeastaan tämän lajityyppi on aika vaikeasti määritettävä. Taitto on runokirjan, mutta kieli on kuitenkin varsin suorasanaista, kertovaa, lähempänä satua tai kerrottua tarinaa, contea. Mutta samalla kerrotuissa tarinoissa suhtaudutaan aika väljästi dramaattisiin vaatimuksiin, proosamaisesta kielestä huolimatta huomio on enemmän tunnelmissa, kuvissa kuin juonessa. Kirja antaa alaotsikokseen "satukuvia", mikä sopiikin ihan hyvin. 

Kaikki kymmenen runoa alkavat "Kun minä kuljin ja vaelsin / niin yhtäkkiä [...]" mikä lisää conte-maisuutta: kohtaamisia on monenlaisia, suuri osa niistä keskittyy luonnonilmiöihin, kevätkukkiin tai kiven vaiheisiin tai vaskitsan huoleen tai metsään karanneeseen papukaijaan...
Ja koska tapaan pitää tällaisesta conte-maisesta kerronnasta niin tokihan tässäkin oli viehättäviä juttuja. Perinteisessä lastenrunoudessa kai leikitellään yleensä enemmän kielellä, lorutellaan, tässä taas leikittely keskittyy kuviin ja ilmiöihin, joten en tiedä miten hyvin tämä vetoaisi lapsiin (varsinkin jotkut oudommat jutut, Lupausten saari tai Isoäiti...). Vai ovatko edes varsinaisena kohderyhmänä...nimensä mukainen omalaatuinen, lokeroita väistävä hybridi.
 
Niin kauas kuin pippuri kasvaa (ote)
 
Kun minä kuljin ja vaelsin,
niin yhtäkkiä sain käskyn mennä
niin kauas kuin pippuri kasvaa.
Tulipa kiire,
en eväitä ehtinyt laittaa
kun täytyi lähteä pinkomaan
ja miettiä juostessa, missä se on
se pippurin kasvupaikka. 
Ennen se oli meillä
kotona talon takana,
mutta kun muutettiin ja myllättiin,
paikka katosi, eikä
uutta osoitetta kukaan kertonut.
 
Turhan vähälle huomiolle jääneessä Runo2020-haasteessa tämä on viides kirja, ja ensimmäinen punainen kannessa olevan papukaijan tapaan. 
Ja taitaa olla myös vuoden viimeinen blogiin tuleva kirja, kesken oleva kirja mennee ensi vuoden alkuun...eli täytynee alkaa laskeskella taulukoita vuoden lukemisista...

2 kommenttia:

  1. Kansikuva on upea. Tuo conte-määritelmä on minulle outo.Kuulostaa lainasi perusteella runon ja tarinan yhdistelmältä. Kirjailijan nimi tuntuu tutulta, mutta en ole tainnut hänen teoksiaan lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Conte on siis erityisesti menneinä vuosisatoina suosiossa ollut kirjallinen muoto joka muistuttaa paljon ääneen kerrottua tarinaa, legendaa, anekdoottia...sittemmin sekoittunut muuhun lyhytproosaan. Voisi kääntää "kertomus" mutta suomeksi tuo tuntuu liian epämääräiseltä, joten käytän lainasanaa enemmän teknisenä rajatumpana terminä.

      Kirjailija on ainakin ollut useampaan kertaan Finlandia Junior -ehdokkaana eli varmaan modernin sadun puitteissa nimekäskin...

      Poista